«Ένα ρολόι για τους ανήσυχους του βυθού»

0

Seiko Prospex Kinetic GMT_1

  Η Seiko παρουσιάζει το Prospex Kinetic GMT SUN023 που είναι ένα υπέροχο καταδυτικό ρολόι και GMT ταυτόχρονα, δηλαδή σε πάει βαθιά μέσα στο νερό, με ευκρινείς ενδείξεις για να ξέρεις πότε πρέπει να βγεις, δείχνοντάς σου ταυτόχρονα και μια δεύτερη ζώνη ώρας. Το πιο βασικό είναι ότι αυτή η δεύτερη ζώνη ώρας ρυθμίζεται πανεύκολα, χωρίς να μπερδεύει τις υπόλοιπες ενδείξεις.

  Ως καταδυτικό ρολόι, είναι μεγάλο. Το βάρος του, ωστόσο, είναι μόλις 154 γραμμάρια, αρκετά μικρό δηλαδή για ένα μοντέλο τέτοιου μεγέθους. Η κάσα του έχει διάμετρο 48 χιλιοστά και πάχος 16 χιλιοστά, για να χωρέσει όλες τις ενδείξεις που χρειάζεσαι, αλλά και για να προστατεύσει σωστά τον μηχανισμό, που μπορεί να αντέξει ακόμη και σε 200 μέτρα βάθος. Ο εν λόγω μηχανισμός είναι μεν quartz, αλλά με την περίφημη τεχνολογία Kinetic της Seiko, που σημαίνει ότι πρακτικά δεν μένει ποτέ από μπαταρία, αφού επαναφορτίζεται με την κίνηση του χεριού σου. Όταν είναι γεμάτη και το αφήσεις σε ένα συρτάρι σε απραγία, αντέχει μέχρι και 6 μήνες. Το πόσο απομένει στο power reserve του, μπορείς να το δεις πατώντας το μπουτόν στο 2 (αφού πρώτα το ξεβιδώσεις), για να κινηθεί ο δευτερολεπτοδείκτης με τέτοιο τρόπο που να σου δείξει πόση ενέργεια απομένει στη μπαταρία μέχρι ν’ αδειάσει.

Seiko Prospex Kinetic GMT_2

  Η δεύτερη ζώνη ώρας παρουσιάζεται από ένα τέταρτο, πολύ διακριτικό δείκτη και τις ενδείξεις του 24ωρου πάνω στο καντράν, που έρχονται σε δεύτερο πλάνο πίσω από τις βασικές ενδείξεις των ωρών, που στην περίπτωση του Seiko Prospex Kinetic GMT SUN023 είναι τρισδιάστατες (και έντονα φωσφοριζέ, όπως αρμόζει σε ένα καταδυτικό ρολόι). Η ρύθμιση της δεύτερης ώρας είναι εντελώς ανεξάρτητη από τις υπόλοιπες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να πειράξεις τα λεπτά, όταν προσγειώνεσαι στο νέο αεροδρόμιο, αλλά απλά κινείς τον τέταρτο δείκτη αυτόνομα.

  Η στεφάνη, όπως σε όλα τα καταδυτικά ρολόγια, γυρίζει μόνο από τη μία πλευρά, για να μη γίνει ποτέ λάθος και ο δύτης νομίσει ότι έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του, ενώ θα λατρέψεις το πορτοκαλί χρώμα των ενδείξεών της και το πώς δένει με το χρώμα του λεπτοδείκτη που συνεργάζεται μαζί της. Η ευκολία στη ρύθμισή της είναι χαρακτηριστική και μπορείς να τη γυρίσεις ακόμη και χωρίς γάντια μέσα στο νερό. Φέρνοντας το 0 στο σημείο που δείχνει ο λεπτοδείκτης, χαρίζεις στον εαυτό σου μια εύκολη ένδειξη μέσα στο σκοτάδι της θάλασσας για το πόση ώρα βρίσκεσαι κάτω από την επιφάνειά της και για το πότε πρέπει να βγεις, πριν αρχίσεις να έχεις προβλήματα με το οξυγόνο στο αίμα σου.

Seiko Prospex Kinetic GMT_3

  Με μια τιμή κοντά στα 600 ευρώ, που επιτυγχάνεται χάρη στον quartz μηχανισμό του (αν και, τελικά, στην ουσία είναι κάτι μεταξύ quartz και αυτόματου), παίρνεις ένα πραγματικά πολύ καλό ρολόι για το είδος του και για τα λεφτά που χαλάς. Το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι δεν χρειάζεται να είσαι καταδύτης και ταξιδιώτης για να το φορέσεις. Η αισθητική του είναι εξαιρετική και, αν το χέρι σου μπορεί να υποστηρίξει μια τόσο μεγάλη κάσα, τότε είναι ένα ρολόι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε στιγμή.


[Πηγή]

 


Με βάση την αγάπη μου για το design, την τεχνολογία και για οτιδήποτε βρίσκω ενδιαφέρον δημιούργησα τo "George likes..." που έγινε το "μέρος" μου. Το μέρος που μοιράζομαι αυτά που μου αρέσουν, που δημιουργώ, που με προβληματίζουν. Εύχομαι να γίνει το σημείο συνάντησης μας.