«Βάψτε τα παλιά σας έπιπλα»

2

savs-white-buffet Ήρθε η ώρα νομίζω να δούμε την διαδικασία βαφής ενός παλιού επίπλου που θα του δώσει ξανά ζωή και ίσως και νέα χρήση στον χώρο μας.

  Όλοι μας έχουμε παλιά έπιπλα στο σπίτι μας. Μια παλιά συρταριέρα, έναν παλιό μπουφέ από την εποχή της γιαγιάς μας, κομοδίνα, σκαμπό και ένα σωρό άλλα που με την κατάλληλη μετατροπή θα γίνουν «σύγχρονα» κομμάτια που θα δώσουν ένα μοναδικό στυλ στο σπίτι σας.

 Η διαδικασία είναι απλή αλλά θέλει μεράκι, προσοχή και κάποιες λίγες ωρίτσες από τον χρόνο σας. Ξέρω πως σήμερα ο χρόνος είναι πολύτιμος όμως πιστέψτε με το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει πλήρως. Σε μία ανακαίνιση που ολοκλήρωσα πρόσφατα υπήρχε μία  ξύλινη βιτρίνα ενσωματωμένη στον τοίχο για να κρύψει ένα παράγωνο του χώρου. Σκέφτηκα να την αφαιρέσω και να κάνω μία καινούργια ή μία κατασκευή από γυψοσανίδα. Βλέποντας την όμως ξανά είδα πως το έπιπλο το μόνο που χρειαζόταν ήταν ένα αέρα ανανέωσης για να μετατραπεί σε ένα μοναδικό κομμάτι. Έτσι και έγινε…Το αποτέλεσμα; Δεν υπάρχει άνθρωπος, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ιδιοκτητών, που να μην έχει σχολιάσει την βιτρίνα με το καταπληκτικό χρώμα.

Αλλά ας μην μακρηγορώ…Πάμε να δούμε την διαδικασία βήμα – βήμα.

1ο Στάδιο:

Αφαιρέστε όλα τα πόμολα, ράφια ή συρτάρια από το έπιπλο.

2ο Στάδιο:

Τρίψτε όλες τις επιφάνειες του με γυαλόχαρτο ή με τριβείο αν πρόκειται για πολύ μεγάλο έπιπλο, έτσι ώστε να «αγριέψουν» όπως λέμε, να γίνουν σαγρέ. Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε όλο το προηγούμενο λούστρο ή χρώμα. Δεν χρειάζεται.

repaint_1

3ο Στάδιο:

Καθαρίστε το έπιπλο σκουπίζοντας με ένα πανί. Αν έχει σκαλίσματα και εγκοπές χρησιμοποιήστε και πινελάκι για να αφαιρέσετε την σκόνη ή ακόμη πιο εύκολα την ηλεκτρική σκούπα.

4ο Στάδιο:

Περάστε με πινέλο ή ρολάκι ένα χέρι βελατούρας ώστε να δημιουργήσετε το λευκό υπόστρωμα που χρειάζεται πριν πέσει το χρώμα που έχετε επιλέξει.

repaint_2

5ο Στάδιο:

Τρίβετε ελαφρά με γυαλόχαρτο τόσο ώστε να γίνει λεία και χωρίς «μπιμπικάκια» η επιφάνεια σας. Σκουπίστε ξανά για να αφαιρεθεί η σκόνη.

6ο Στάδιο:

Περάστε είτε με πινέλο, είτε με ρολάκι είτε με πιστόλι ψεκασμού (το τελευταίο είναι για αυτούς που θέλουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα) το έπιπλο με το χρώμα που έχετε διαλέξει. Θα ζητήσετε μπογιά ξύλου / ρεπουλίνη.

repaint_2

Εύκολο;

Τώρα αν θέλετε να το πάτε όλο αυτό ένα βήμα παρακάτω, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στένσιλ για να ζωγραφίσετε σχήματα πάνω στο καινούργιο έπιπλο ή να κολλήσετε ταπετσαρία σε κάποια από τις επιφάνειες του.

Μπορείτε επίσης να κάνετε και ένα τύπου ντεκαπέ. Η διαφορά έγκειται στο ότι αφού περάσετε το πρώτο χέρι χρώματος κανονικά, στο επόμενο χέρι θα πρέπει να έχετε αραιώσει το δεύτερο χρώμα και να το περάσετε με πινέλο ελαφρά κι όπου πιάσει. Τα νερά που θα κάνει θα τα κρίνετε εσείς ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλετε να δώσετε. Όσο περισσότερα χέρια το περνάτε τόσο περισσότερο θα καλύπτεται το πρώτο χρώμα.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την διαδικασία σε περίπτωση που δεν καταλάβατε κάτι.


Καλή επιτυχία!!!


Με βάση την αγάπη μου για το design, την τεχνολογία και για οτιδήποτε βρίσκω ενδιαφέρον δημιούργησα τo "George likes..." που έγινε το "μέρος" μου. Το μέρος που μοιράζομαι αυτά που μου αρέσουν, που δημιουργώ, που με προβληματίζουν. Εύχομαι να γίνει το σημείο συνάντησης μας.
2 comments on “«Βάψτε τα παλιά σας έπιπλα»
    • Χριστίνα, το βάψιμο του κόντρα πλακέ γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και το βάψιμο του φυσικού ξύλου αφού πρόκειται για λεπτά φύλλα μαλακού ή σκληρού ξύλου κολλημένα μεταξύ τους με κόλλα.

Comments are closed.