"Χειμώνιασε…Καιρός για φλοκάτη"

0
  Η κατασκευή της φλοκάτης ξεκίνησε τον 5ο αιώνα μ.Χ από τους Βλάχους της Πίνδου. Χρησιμοποιούνταν ώς ενδυμασία από τους Βλάχους βοσκούς που είχαν ανάγκη από ζεστά υφάσματα στις χαμηλές θερμοκρασίες του βουνού, αλλά και για το στρώσιμο των δαπέδων, ως κουβέρτες και στρωσίδια ύπνου.

 

  Η λέξη φλοκάτη είναι παράγωγο της λατινικής λέξης Floccus που σημαίνει χνούδι υφάσματος. Η φλοκάτη δηλαδή είναι ένα μάλλινο ύφασμα με φλόκες.
  Η αυθεντική φλοκάτη κατασκευάζεται από 100% μαλλί, είναι αφράτη ενώ το μαλλί βοηθάει στην εύκολη απομάκρυνση των λεκέδων και της σκόνης με αποτέλεσμα να μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και σε πολυσύχναστα σημεία του σπιτιού.
  Το αρχικό χρώμα της φλοκάτης είναι υπόλευκο, αλλά μπορεί να χρωματιστεί και να αποκτήσει σχεδόν οποιαδήποτε απόχρωση ενώ η ποιότητα της ορίζεται από το βάρος της. Όσο πιο βαριά τόσο πιο ακριβή.
  Σήμερα, η φλοκάτη πωλείται σε όλο τον κόσμο, και είναι γνωστή ως ένα αυθεντικό ελληνικό προϊόν.
  Η φλοκάτη μπορεί να θεωρηθεί ένα χαλί για παραδοσιακά κυρίως σπίτια λόγω της παλαιότητας της ή έστω για ρετρό στυλ διακόσμησης, μιας και είχε τύχει μεγάλης αποδοχής και στο εξωτερικό την εποχή του ’70, όμως η αλήθεια είναι ότι ταιριάζει άψογα και σε ένα σύγχρονο διακοσμητικό σκηνικό καθιστώντας την πλέον κλασική.

 

 

 


Με βάση την αγάπη μου για το design, την τεχνολογία και για οτιδήποτε βρίσκω ενδιαφέρον δημιούργησα τo "George likes..." που έγινε το "μέρος" μου. Το μέρος που μοιράζομαι αυτά που μου αρέσουν, που δημιουργώ, που με προβληματίζουν. Εύχομαι να γίνει το σημείο συνάντησης μας.