"Θες να βάψεις; Μάθε τα χρώματα!"

0
   Η πιο εύκολη αλλαγή που κάνουμε στο σπίτι μας για να ανανεωθούμε είναι η ανανέωση των χρωμάτων του. Πάρα πολλές φορές λοιπόν με ρωτάνε για τα χρώματα, ποιο ταιριάζει με ποιο, ποιο χρώμα ταιριάζει σε συγκεκριμένους χώρους κ.α. Σκέφτηκα λοιπόν πως είναι μια καλή ευκαιρία, και λόγω εποχής (οι ελαιοχρωματισμοί ανθίζουν την άνοιξη και το καλοκαίρι), να μιλήσουμε για το χρώμα.
   Ας αρχίσουμε λοιπόν από τα βασικά.
  • 3 είναι τα βασικά χρώματα: κόκκινο, κίτρινο, μπλε
  • Ανακατεύοντας τα βασικά παίρνουμε τα δευτερεύοντα που είναι:

α) από μπλε και κόκκινο παίρνουμε το μοβ

β) από κίτρινο και  μπλε παίρνουμε το πράσινο
γ) από κόκκινο και κίτρινο παίρνουμε το πορτοκαλί
 
Χρωματικός Κύκλος

Τα γειτονικά χρώματα στον τροχό λέγονται Αναλογικά.

Ανακατεύοντας τώρα τα δευτερεύοντα θα πάρουμε τα τριτογενή χρώματα όπως φαίνονται στο παρακάτω πλήρη χρωματικό κύκλο.
Πλήρης Χρωματικός Κύκλος
Πάμε να δούμε στην συνέχεια τους τόνους και την ένταση των χρωμάτων και τα αντίστοιχα συμπληρωματικά τους.
   Το μαύρο και το άσπρο ουσιαστικά δεν είναι χρώματα και είναι αυτά που ορίζουν τους τόνους των χρωμάτων. Με το άσπρο δίνουμε φως στο χρώμα ενώ με το μαύρο δίνουμε βάθος – σκιά. Απέναντι από κάθε χρώμα υπάρχει το συμπληρωματικό του. Για παράδειγμα, το συμπληρωματικό του μπλε είναι το πορτοκαλί, του πράσινου είναι το κόκκινο κτλ. Βάζοντας σε έναν χώρο ένα χρώμα με το αντίστοιχο συμπληρωματικό του, πάντα στο ίδιο τόνο, πετυχαίνουμε τέλεια αντίθεση και αρμονία.
   Η μεγαλύτερη χρωματική αντίθεση στην παλέτα των χρωμάτων είναι ο συνδυασμός κίτρινου και μαύρου όπου για να την μετριάσεις πρόσθεσε και άσπρο.
   Για να κινείσαι λοιπόν στα σίγουρα, διάλεξε αρχικά ένα χρώμα που σου αρέσει και ταιριάζει με τον χώρο σου και :
α) αν θες να το τονίσεις βάλε στον χώρο και το συμπληρωματικό του
β) αν θες να το ταιριάξεις με ασφάλεια, βάλε στον χώρο ένα ή περισσότερα από τα διπλανά (αναλογικά) του χρώματα
και κατά την γνώμη μου θα πρέπει σίγουρα, αν επιλέξεις ένα σκούρο χρώμα σε ένα δωμάτιο, να υπάρχει και ένα αρκετά πιο ανοιχτό.
   Πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπ’όψιν είναι και ο φωτισμός του χώρου, φυσικός και μη γιατί αλλάζει τελείως την όψη των χρωμάτων. Δεν είναι λίγες οι φορές που διαλέγουμε ένα χρώμα από ένα χρωματολόγιο κι όταν το βλέπουμε στον τοίχο θεωρούμε ότι δεν έχουμε διαλέξει αυτό γιατί δεν υπολογίσαμε τον φωτισμό του χώρου.

Με βάση την αγάπη μου για το design, την τεχνολογία και για οτιδήποτε βρίσκω ενδιαφέρον δημιούργησα τo "George likes..." που έγινε το "μέρος" μου. Το μέρος που μοιράζομαι αυτά που μου αρέσουν, που δημιουργώ, που με προβληματίζουν. Εύχομαι να γίνει το σημείο συνάντησης μας.