"Νέα Macbook Pro με οθόνη Retina"

0
     Στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου η Apple αποκάλυψε την νέα γενιά των φορητών υπολογιστών Macbook Pro που πλέον έχουν οθόνες Retina. Αλλά πάμε να δούμε λίγο τι σημαίνει πραγματικά αυτό.
     Το νέο MacBook Pro Retina έχει 15,4 ίντσες οθόνη, ανάλυση 2880×1800 κάθετων/οριζόντιων γραμμών και 5.184.000 Pixels. Έχει πιο βαθύ μαύρο, μεγαλύτερη αντίθεση (contrast), γωνία θέασης και 75% λιγότερη αντανάκλαση περιβάλλοντος φωτισμού. Η ανάλυση της οθόνης είναι καλύτερη από οποιαδήποτε Full HD τηλεόραση από αυτές που κυκλοφορούν στην αγορά με αποτέλεσμα να προσφέρει απαράμιλλης ποιότητας εικόνα, με κρυστάλλινη ευκρίνεια.
     Στο νέο MacBook Pro Retina, συναντάμε κεντρικούς επεξεργαστές τελευταίας γενιάς της εταιρείας Intel, υπό την μορφή των τετραπύρηνων Core i7 αρχιτεκτονικής «Ivy Bridge», με χρονισμό λειτουργίας ανάλογα το μοντέλο, στα 2.3GHz (έως 3.3GHz με Turbo Boost), 2.6GHz (3.6GHz) και 2.7GHz (3.7GHz). Οι παραπάνω επεξεργαστές, συνοδεύονται από κεντρική μνήμη 8GB, ταχύτητας 1600MHz και επεκτάσιμης έως τα 16GB συνολικά. Τα τσιπ γραφικών είναι δύο: ένα για «απλές» και καθημερινές εργασίες – το Intel HD Graphics 4000 και το nVIDIA GeForce «Kepler» GT650M με αποκλειστική μνήμη γραφικών 1GB.
     Το νέο MacBook Pro Retina διαθέτει αποκλειστικά τσιπ μνήμης Flash για αποθήκευση – τέλος οι κλασικοί δίσκοι και οι SSD με αποτέλεσμα απίστευτη ταχύτητα στην απόκριση του υπολογιστή. Αύξηση στην μνήμη μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω των δύο USB 3.0 των δύο Thunderbolt θυρών.
   Επίσης, διατίθενται θύρα HDMI, έξοδος ακουστικών και υποδοχή για κάρτες μνήμης τύπου SDXC. Οι ασύρματες τεχνολογίες περιλαμβάνουν «Wi-Fi b/g/n» ασύρματη δικτύωση και Bluetooth 4.0.
    Διαθέτει επίσης οπίσθιο φωτισμό στο πληκτρολόγιο, τη γνωστή γυάλινη επιφάνεια αφής (trackpad) που αναγνωρίζει πολλαπλούς και εύκολους δακτυλικούς χειρισμούς, κάμερα FaceTime HD πλέον με ανάλυση 1280×720 και διπλά μικρόφωνα, ώστε να περιορίζεται ο θόρυβος κατά τη διάρκεια συνομιλιών, αλλά και για τη λειτουργία νέων χαρακτηριστικών στην αναγνώριση ομιλίας όχι όμως στην ελληνική γλώσσα.

Το πολύ σημαντικό όμως πλεονέκτημα ενός τόσο δυνατού μηχανήματος είναι η διάρκεια της μπαταρίας η οποία φτάνει στις 7 ώρες συνεχόμενης χρήσης (Καταπληκτικό!!!).

   Για το νέο MacBook Pro Retina, το μοντέλο με χαρακτηριστικά 2.3GHz επεξεργαστή, 8GB γενικής χρήσης RAM και 256GB Flash αποθηκευτικής μνήμης το κόστος ανέρχεται στα 2.199 δολάρια, το μεσαίο μοντέλο με 2.6GHz επεξεργαστή, 8GB γενικής χρήσης μνήμης RAM και 512GB Flash αποθηκευτικής μνήμης κοστίζει 2.799, ενώ τέλος, το κορυφαίο μοντέλο με 2.7GHz επεξεργαστή, 16GB γενικής χρήσης RAM και 768GB Flash αποθηκευτικής μνήμης κοστίζει 3.749 δολάρια.

     Όλα καλά λοιπόν με τα νέα μηχανήματα της εταιρείας, αλλά έχω την αίσθηση ότι αυτές τις τιμές δύσκολα θα τις «χωνέψουμε».

Με βάση την αγάπη μου για το design, την τεχνολογία και για οτιδήποτε βρίσκω ενδιαφέρον δημιούργησα τo "George likes..." που έγινε το "μέρος" μου. Το μέρος που μοιράζομαι αυτά που μου αρέσουν, που δημιουργώ, που με προβληματίζουν. Εύχομαι να γίνει το σημείο συνάντησης μας.